Renaștem învățământul tehnologic

Renaștem învățământul tehnologic

Renaștem învățământul tehnologic

foto: opiniatimisoarei.ro

Economia gălățeană trebuie revigorată cu ajutorul unor proiecte realizate în parteneriat cu unitățile de învățământ teoretic și profesional. Unele din liceele profesionale s-au închis, altele se află în suferință:

  • Liceul Metalurgic
  • Liceul Traian
  • Liceul de Marină
  • Liceul Energetic
  • Liceul CFR
  • Liceul Auto
  • Liceele de Industrie Alimentară
646x404
foto: viata-libera.ro.
Am absolvit un liceu teoretic, Colegiul Vasile Alecsandri, iar liceele teoretice gălățene fac performanță, dar și învățământul profesional trebuie reconectat la piața muncii. Autoritățile locale au datoria de a facilita parteneriate educaționale între unitățile industriale private din Galați și instituțiile de învățământ. Au datoria de a oferi facilități celor care colaborează cu acestea. La Sibiu, compania Continental a dotat un laborator de încercări al unui liceu și angajează în mod curent absolvenții acestuia.
Dar acest lucru trebuie sa fie precedat de o analiză atentă a pieței muncii de azi de la noi din oraș. Ce expertiză avem? În ce domenii suntem competitivi? În ce domenii putem deveni competitivi? Cum facem astfel încât absolvenții liceelor teoretice și ai universităților să nu mai plece din oraș? Care sunt salariile practicate pentru aceleași calificări, prin comparație cu alte orașe sau alte țări?
Este necesară înființarea urgentă a unui think-tank pentru revigorarea economică a municipiului, think-tank care sa dețină expertiza necesară și să acționeze rapid.
.
  • Propun încheierea de parteneriate între liceele profesionale și diversele unități de producție din municipiul Galați. Prin intermediul acestora, firmele gălățene vor avea oportunitatea de a deschide, în licee, mici ateliere sau laboratoare în care elevii vor putea lucra, experimenta, învăța în mod practic. După finalizarea studiilor, elevii interesați își vor putea găsi un loc de muncă în cadrul acestor firme, ambele părți beneficiind de pe urma acestui parteneriat.
  • Propun utilizarea fondurilor europene destinate dezvoltării resurselor umane pentru a organiza cursuri de formare în domeniul tehnologiei informației pentru toți elevii interesați, astfel încât aceștia să finalizeze studiile având la dispoziție un instrument indispensabil pe actuala piață a muncii: computerul.

Leave a Reply

Close