Reindustrializarea orașului

Reindustrializarea orașului

Reindustrializarea orașului

Autoritățile locale trebuie să inițieze o Hotărâre de Consiliu Local pentru demararea negocierilor cu managementul Arcelor Mittal Galați pentru ca, în parteneriat cu aceștia, să dezvolte un parc pluri-industrial modern cu ajutorul fondurilor europene. Acesta s-ar întinde pe 600 de hectare, pe platforma combinatului și nu numai, ar include pol logistic, terminal multi-modal, centru de evenimente și expoziții și infrastructură de transport.

Polul logistic de pe platforma SIDEX cu facilitățile de încărcare / descărcare containere atât pe cale ferată industrială cât și pentru autovehicule de mare tonaj ar facilita clienților transferul mărfurilor pe șosea sau pe cale ferată, fără costuri suplimentare. Nu ar mai fi necesare alte investiții.

Galațiul nu s-a născut odată cu SIDEX și nu va muri odată cu el.

Parc logistic in port cu terminal de containere multimodal. Astfel, producătorii gălățeni, dar și alți producători din Romania sau din Europa, ar veni la Galați pentru a-și transporta pe apă mărfurile containerizate înspre piețele estice: piața asiatică, piața ex-sovietică. Odată instalat terminalul de containere la Galați, am putea concura cu portul Constanța sau Giurgiulesti, dar chiar și cu porturi europene mai mari.

Centru de evenimente si expoziții pe terenul actualului parc industrial, cu o suprafață de 60 Ha. S-ar putea găzdui anual trei mari evenimente importante, pe care le-am promova în Uniunea Europeană, la ambasadele din București, precum și prin rețeaua Camerelor de Comerț străine.

  • Investiție: 300 milioane de euro;
  • Sursa: fonduri europene, private, guvernamentale, buget local;
  • Durata implementare: 4-8 ani;
  • Sarcina pe bugetul local: 1% (3-5 milioane de euro), autosustenabil după cca. 3 ani.

Din 40.000 de angajați, combinatul mai are 7.000 de angajați direcți, plus câte firme mai lucrează împrejurul său. În ultimii ani, la Galați s-au pierdut 60.000 locuri de muncă. Galațiul, după revoluție, era pe locul 4 în țară, din punctul de vedere industrial. Acum este un oras total dezindustrializat.

Cu ajutorul oamenilor de afaceri gălățeni, industriașilor români și investitorilor străini, am putea reuși să dezvoltăm ramuri industriale și să creăm 15 - 20.000 de noi locuri de muncă într-o perioadă de 6 - 8 ani. 

Leave a Reply

Close