Pericole ascunse

Pericole ascunse

Cele mai mari pericole din Galați

pe care nu le cunoști

... și despre care nu vorbește nimeni la alegeri..

5. Inundații devastatoare

Digul din valea orașului nu va face față la inundații, iar acestea vor apărea din ce în ce mai des în următorii ani, din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru nu îi afectează doar pe cei care locuiesc în zonă, ci pe noi toți, din cauza afectării rețelelor de electricitate, apă, canalizare și nu numai. Odată cu inundațiile apar și epidemiile și pericolul prăbușirii clădirilor. Despre asta nu vorbește nimeni.

60432876

4. Alunecări de teren

Tot în valea orașului malul fuge în dreptul străzii Alexandru Ioan Cuza care se surpă cu tot cu clădirile din zonă, unele dintre ele monumente de arhitectură. Primarul Alexandru Moruzzi a realizat o ranforsare a malului și a construit o adevarată riviera cu o priveliște unică în țară, care este deteriorată, de care nu știe nimeni și care nu a fost restaurată niciodată. Nici despre asta nu vorbește nimeni.

9d10663ebac5f1688884fd7ede47a1cc_Generic

3. Cutremur

La Galați nu există o evaluare actualizată a clădirilor cu risc seismic. Zeci de blocuri au ajuns la finele duratei de viață, unele blocuri din Micro 18 sunt tasate, iar tronsoanele sunt distanțate la parter și la ultimul nivel sunt unite. Alte blocuri stau direct pe pânza freatică și au infiltrații, iar altele sunt, pur și simplu, foarte foarte vechi. La un cutremur de peste 7 grade, care apare, conform statisticilor existente în România, odată la 30 – 40 de ani (ultimul în '77), ar exista mii sau poate zeci de mii de victime. Oricum, o analiză nu există. Nici despre asta nu vorbește nimeni.

2. Scufundarea falezei Dunării

La Galați, Faleza Dunării alunecă cu 12 cm pe an, iar un proiect de consolidare nu există și nici o sursă de finanțare. Nici despre asta nu vorbește nimeni.

Falezogaura_in_2010

1. Pulberi de zgură aero-purtate

Cel mai mare pericol de mediu, care mai e și invizibil pe deasupra, este zgura de furnal. După jumătate de secol de funcționare, halda de zgură a Combinatului este un poluator mai mare decât Combinatul în sine. Zilnic, zeci de tone de praf de zgură sunt inspirate de noi și de copiii noștri, fără să ne dăm seama, iar dacă plouă sau bate vântul mai tare, dimineața mașinile sunt acoperite cu o peliculă fină de zgură roșiatică. Nici despre asta nu vorbește nimeni.

94fa1677e58e98e60c28ffaa69b32069_L

halda de zgura 2

Leave a Reply

Close